Uppdrag: Nutida musik I, II, III, Musikhögskolan i Malmö

”Samtal” Nutida musik III 2003/2004 bygger på samtal mellan musik och konst och mellan konstnär och pedagoger på skolan, bl.a. om Rachmaninov, Debussy, Mozart, Sibelius, Grieg, Nielsen, Berwald, Albéniz, Granados, Martinsson, moderna visor, folkvisor och kulning. I mina tolkningar blandas nordiskt vemod, det mytiska, det lekfulla med det burleska, hotfulla och passionerade. Spänningar skapas av överskridandet mellan det verkliga och overkliga. Moduler 60 x 200 cm, liggande, stående, sammansatta eller enkla skapar en grund för rytm och helhet. Plexiglaskåpor i flera storlekar med olika installationer associerar till rum i rummet och den röda befintliga markeringen byggs in av modulernas olika färgtemperaturer.


Jag använder mig av foto, grafit, ritfilm, plexiglas, akryl och oljefärg, bivax, spegelglas, leksaker och kläder.


I min andra utsmyckning Nutida musik II 2000/2001 för Musikhögskolan i Malmö ville jag knyta an till kompositörer verksamma på skolan. Valet föll på Rolf Martinsson och Johannes Johansson. Samtidigt studerade jag moderna partitur av bl.a. Börtz, Pendertcki och Sandström, dessa använde jag mig sedan av i mina verk. Jag har vidareutvecklat tidigare teman och tekniker. Det har blivit en fortsättning med anknytning till Nutida musik I och samtidigt en förnyelse.


1999 utförde jag min första utsmyckning till Musikhögskolan i Malmö, Nutida musik I. I detta projekt valde jag att arbeta till olika sorters musik. Valet föll på dels modern konstmusik, bl.a. Benjamin Britten, Alfred Schnittke och Béla Bartók och dels på modern jazzmusik, bl.a. John Coltrane, Keith Jarrett och Tolvan Big Band. I musiken fann jag anknytning till teman jag tidigare arbetat med. Jag valde att använda en mängd olika tekniker, olja, bivax, foto, kläder, plexiglas, spegelglas. Gestaltningen speglar relationen liv – död.

—>

Using Format